Vad är utsäde inom industrin?

Till att börja med kan utsäde förklaras som det som används för odling. Att placera ut utsäde kallas för att så och själva utsädet kan bestå av antingen frön, eller groddar eller till och med rotknölar (rotfrukter av olika typer).

Sätta Potatis

För att så rotknölar som potatis finns flera saker att ha i åtanke. Den tidpunkt på året som är lämpligast för att sätta potatisen under året i Sverige är i mellan april i och maj, beroende på vilken del av landet du befinner dig i. Det får inte heller finnas något ogräs när sättningen ska ske, man sätter fjolårets potatis eller annan typ av rotknöl med gott mellanrum och på ungefär tio centimeters djup. När bladen till slut börjar dyka upp behöver man kupa jord runt omkring bladen och blasten för att inte potatisen ska bli grön och oätlig, samt för att ge den bättre möjligheter för att växa. De går att skörda ofta i samband med blomningen eller ett tag därefter, om osäkerhet finns kan man alltid sticka ner fingret och känna efter.

Odla spannmål

Innan själva sådden kan sätta igång behöver marken plöjas och harvas. Det gör att ogräs dör och marken blir jämn och fin och förbättrar möjligheterna för sådden. När man väl fått ner fröna i marken vid sådden krävs det rätt fuktighet i marken och värme för att de ska börja gro. De frön som har såtts tar då upp vattnet och börjar svälla och den rot som uppstår sprider sig ner i marken och grodden upp mot solen. Sådden kan ske både på hösten och våren. Det är ofta man sår på hösten för att fröna ska växa till sig lite innan vintern då fuktigheten ofta är god på hösten. Under vintern ligger de i dvala och skyddas av snön. När våren kommer och jorden återigen blir varm börjar de gro och då behöver de ofta gödsel för att orka fortsätta växa och även skydd från insekter. De skördas sedan under sommar och höst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *