Bygghissar – Allt du behöver veta

Bygghiss

Bygghissar används i många sammanhang inom bygg- och industriarbete och är ofta en förutsättning för att vissa arbeten ska kunna utföras. Hissarna finns i olika modeller beroende på användningsområde och det är viktigt att välja rätt arbetshiss för de funktioner de ska fylla. Hissarna hyrs ofta in och då ingår både montering och service.

För säkert och effektivt arbete

Många byggarbeten utförs på höga höjder och för ett säkert och effektivt arbete används då bygghissar. Utöver att transportera byggarbetare kan vissa modeller även transportera verktyg, utrustning och material. Bygghissar är en kombination av personhiss och materialhiss. Hissen sparar tid och gör arbetet enklare och effektivare. För byggarbetare utgör de en viktig del av arbetsmiljön och begränsar skaderisken. Byggarbetare som utför arbeten på en höjd över 10 meter och ofta förflyttar sig upp och ner har rätt till en bygghiss på arbetsplatsen.

Olika modeller

Vilken typ av bygghiss som behövs beror på var den ska placeras, vilken typ av byggnad arbetet utförs på, höjden som ska nås och vilka tyngder hissen ska klara av. Bygghissen monteras med hjälp av en kranbil på lämplig plats och kan sedan demonteras och flyttas.

Bygghissar med kapacitet enligt behov

Det är viktigt att ta hänsyn till bygghissens kapacitet i fråga om tyngd, storlek, hastighet och höjd. Vissa hissar är smidigare att använda medan andra fyller fler funktioner. De monteras tillsammans med olika former av bryggor och plattformar där byggarbetare kan kliva av hissen och på så sätt nå olika delar av byggnaden. Det finns även kranar och byggbodar som används tillsammans med bygghissarna.

Köp eller hyr en bygghiss

Det finns många olika varumärken att välja mellan. Att köpa en bygghiss är en stor investering som dessutom behöver göras rätt för att passa alla behov. Många företag hyr ut bygghissar för de som har ett tillfälligt behov av dem eller behöver olika typer av bygghissar för olika arbeten. När hissen hyrs ingår även tjänster för montering, service och komplettering.

Renovera avloppsrören med relining

Renovera dina avloppsrör med relining

Över tid slits avloppsrör ut. I många äldre fastigheter är det hög tid att göra en reparation av avloppet. Stambyte är dyrt och belastar även miljön. Relining är ofta ett bättre alternativ. Här kommer en närmare titt på metoden och vilka fördelar som finns.

Rörinfodring är ett annat namn för relining och det är precis vad det handlar om. Inuti de gamla rören går det att lägga i nya och fräscha rör. Relining är ingen oprövad metod, utan något som utvecklats och förfinats under många års tid. Numera ses relining som ett beprövat alternativ till ett traditionellt stambyte.

Fördelarna med relining

Att göra ett stambyte blir ett smutsigt, stort och väldigt kostsamt ingrepp. För en normalstor svensk villa kan det till exempel leda till omkring 5 ton avfall. Boende behöver flytta ut och efteråt krävs sanering av bland annat byggdamm. Relining är mer effektivt och även mer störningsfritt. Här är några stora fördelar jämfört med stambyte:

 • Går snabbare – Inget behov av att bryta upp golv, väggar och tätskikt.
 • Kostar mindre – Ju större fastighet, desto större blir skillnaden.
 • Bättre för miljön – Renovering av avloppsrör med relining ger inte samma enorma mängder avfall.

Hur fungerar relining?

För att göra rörinfodring används ett flertal olika metoder. Ofta används ett slags flexibelt foder som förs på plats, likt en strumpa. Strumpmetoden är effektiv för att skapa nya rör inuti de gamla. Livslängden blir lång och det behövs inga skarvar. Ytterligare en metod som används är sprutmetoden. Den klarar att hantera både små och stora avloppsrör. I så fall används en godkänd härdplast. som sprayas i rören. Olika tekniker kan kombineras för att nå bästa möjliga resultat.

Summering – renovera dina avlopp med relining!

Relining är i regel det mest prisvärda sättet att genomföra en avloppsrenovering. Trots att kostnaden är mycket lägre än för ett stambyte, kan de rör som skapas med rörinfodring fortfarande ha likvärdig livslängd. Det är också ett betydligt mindre ingrepp med mindre störningsmoment för de boende och mindre omfattande miljökonsekvenser.

Ställverk – Allt du behöver veta!

Vad är ett ställverk?

Ett ställverk består av en samling kretsskyddsanordningar i form av strömbrytare eller säkringar i en gemensam anläggning. Denna anläggning används för att växla, styra och skydda kretsar samt komponenter i ett system. De används i både låg- och högspänningstransformatorer för att underlätta distribution och fördelning av elektrisk belastning samtidigt som de elektriska kontakterna hålls intakta. Vidare hjälper det till att detektera fel och felaktiga anslutningar så att potentiella skador kan minimeras. Det ger också ett skydd för människor eftersom det begränsar strömflödet genom systemet till en säker nivå.

Hur fungerar ett ställverk?

När en kortslutning inträffar i ett system kan det drabbas av ett enormt strömflöde och potentiellt skada komponenter. Ett ställverk löser detta problem genom att detektera felet i systemet och skydda komponenter, utrustning och människor. Den stänger vanligtvis av kretsen som överbelastas och kopplar bort ledningen för att inte överbelastningen ska drabba resten av systemet. Därefter kan resten av systemet fortsätta operera normalt utan att skada komponenter och utrustning.

Varför behövs ställverk?

Defekter, fel och elektriska överbelastningar i systemet kan skada utrustning och orsaka strömavbrott för användarna. Av denna anledning behöver det finnas ett skydd på plats som garanterar säkerheten.

Inom vilka branscher/industrier används ställverk?

Det är framförallt inom industrin som ställverk i stor utsträckning. De används även inom bostadskomplex, i medelstora till stora kommersiella anläggningar och solenergianläggningar.

Vilka olika typer av ställverk finns det?

Det finns ett antal olika typer av modeller på marknaden:

 • Luftisolerade ställverk – Dessa används för högspänningssystem och på platser där det finns gott om utrymme.
 • Gasisolerade ställverk – Dessa har en kompakt design och används där spänningsområdet är på upp till 550 kV. Denna modell är säker då den är säker mot både elektriska stötar och föroreningar.
 • Miniatyrbrytare – Dessa modeller är lätta och kompakta för montering. De är enkla att hantera med dina händer.

Lyftutrustning – Förbättra hälsan för din personal

När det kommer till en trygg och säker arbetsplats så är bra  lyfthjälpmedel av oerhört stor vikt. Inom industriers produktionslinjer så finns det två huvudsakliga riskfaktorer när det kommer till de anställdas fysiska välbefinnande och det är repetitionsskador och skador på grund av tunga lyft. Om man arbetar på en fabrik så innebär detta ofta att man måste utföra olika uppgifter om och om igen och detta kan resultera i skador framförallt i rygg och axlar. På liknande vis kan för tunga lyft innebära skadade ryggar och i båda fallen innebär ofta rehabiliteringen lång tids frånvaro.

Rätt lyftutrustning för rätt tillfälle

Som tur är kan detta idag avhjälpas då det finns ett stort antal lyfthjälpmedel som kan göra allas liv bra mycket lättare. När det kommer till lyftutrustning finns det både små och stora alternativ som kan anpassas efter arbetsuppgifter och själva lokalen. Om man till exempel behöver lyfta extremt tunga föremål kan man skaffa lyftutrustning som inte bara klarar av vikter utan som dessutom kan komma åt i knepiga vinklar liksom placera föremålen på ett säkert och exakt sätt.

Handlar det däremot om lättare vikter så finns det fiffiga lyfthjälpmedel som är snabba och effektiva och som fungerar som en förlängning av den anställdes arm. På så sätt avlastas vikten utan att produktionslinjens mobilitet och effektivitet försämras och personalen riskerar inte att drabbas någon som helst form av belastningsskada.

Fördelarna med lyfthjälpmedel

Att satsa på bra lyftutrustning är en långsiktig och mycket fördelaktig investering i både personalens hälsa och i industrin. Det är ganska enkelt, håller de anställda friska innebär det en bättre fungerande produktionslinje, vilket i sin tur ökar företagets vinst. Tvärtom så kan skadad personal innebära höga rehabiliteringskostnader liksom en försämrad produktion, vilket ingen tjänar på. Det är just därför som bra lyftutrustning ger både glada miner och kvalitativa produkter.

Investera i kantstöd till din trädgård

Varför ska du välja kantstöd

Kantstöd är en bra resurs för att rama in rabatter, gångar och gräsmattor så att de ska hålla sig på plats. Det underlättar arbetet och minskar risken för att det kommer gräs i rabatten eller grus på gången. Det går att forma efter behov och kommer lämna din trädgård stilren och elegant. Kantstöd är ett perfekt hjälpmedel för att ge din trädgård det lilla extra och minimera det trista arbetet med den. Det underlättar även för din robotgräsklippare! 

Val av kantstöd 

Kantstöd finns i ett flertal olika utföranden och material och vad som passar just dig och din trädgård baseras på dina ändamål.

Cortenstål, även kallat rosttrögt stål, är ett hållbart material som med tiden ändrar färg och bildar ett tätt oxidskikt som bromsar fukt att tränga in. Det finns även rostfria modeller i olika utföranden. Utmärkt kantstöd att ha både för gräsmattan, rabatten och grusgången

Galvaniserad plåt är ett tåligt material som är bra anpassat till dåligt väder och under åren blir allt tjusigare. Passar perfekt för att skärma av mellan gräsmatta och grusgång. Går lätt att sticka ner i marken och anpassa form efter behov. 

För att avgränsa mellan t.ex. gräsmatta och grusväg kan man sticka ner en låg plåtkant som kantstöd. De olika materialen håller sig på sina platser samtidigt som kanten är så låg att de utan problem går att klippa gräsmattan. 

Böjda eller raka kantstöd 

 

 • Böjda plåtkanter – Har du behov av att böja plåtkanterna är det en fördel om de är lite tunnare. Var försiktig och följsam i rörelserna och för att underlätta kan du prova lägga remsan över benet. 
 • Raka plåtkanter – Är du inte i behov av att böja plåtkanterna är lite tjockare plåtkanter att rekommendera då det blir stabilare. 

 

 

Professionella tvättmaskiner för industrin

När det kommer till att välja rätt tvättmaskin för industri finns det en del man bör tänka på. Valet bör avgöras på vilken typ av verksamhet man har och hur tvättmaskinen skall användas. 

Att satsa på en professionell tvättmaskin är en investering, inte bara för själva verksamheten men även för de anställda. Kraftfulla tvättmaskiner som man kan lita på underlättar i det dagliga arbetet och sparar mycket tid. Så det är inte bara den ekonomiska biten man bör väga in, då ergonomi och effektivitet är minst lika viktigt i valet av industritvättmaskin. 

Idag finns det industritvättmaskiner som är kraftfulla och specialtillverkade för att passa olika typer av industrier. Stålindustrin är ett sådant exempel som kräver hållbara och professionella tvättmaskiner som tåler metallspån och annan spill. 

Det ställs lite högre krav idag på vad just en tvättmaskin ska hålla för, och livslängden på dessa varierar beroende på tillverkare och fabrikat. Just när det kommer till användningsområden för en industritvättmaskin kan detta variera beroende på verksamhet. Dessa verksamheter behöver tvättmaskiner som kan rengöra olika typer av textilier. Det kan bland annat vara arbetskläder med oljefläckar, handskar täckta av kol, hästtäcken eller handdukar med metallspån. 

 

professionella tvättmaskiner för industrin

 

Det finns en del man kan jämföra:

Energiförbrukning 

Hur mycket en industritvättmaskin förbrukar beror helt och hållet på hur många grader man tvättar i. Ju lägre temperatur du tvättar i, desto mindre förbrukar tvättmaskinen. Moderna industritvättmaskiner har idag så kallade ECO-program som man kan använda sig av. Dessa program brukar ta lite längre tid, men är snällare mot både plånboken och naturen.

Miljövänlighet 

Tillverkare av tvättmaskiner idag har ett generellt fokus på att deras produkter ska vara så miljövänliga som möjligt, både i tillverkning samt när de ska användas av konsument. Vare sig det är en industritvättmaskin eller en vanlig tvättmaskin finns detta ofta i åtanke hos tillverkaren. 

Storlek 

En större tvättmaskin behöver inte alltid vara den bästa. Även detta hänger ihop med energiförbrukning och miljövänligheten och hur mycket man använder maskinen.  Själva ytan där tvättmaskinen ska placeras på är också viktig. Golvytan bör vara jämn så att maskinen står stadigt, men om det behövs extra stabilitet så kan man använda sig av benfundament, som i regel även är höj och sänkbara.

Dags att byta till sommardäck, eller läge att vänta?

För att säkerställa trafiksäkerheten och bevara våra vägar finns ett krav på säsongsanpassade däck. Men vilka regler är det egentligen som gäller?

När är det dags att byta till sommardäck?

När det gäller vinterdäck finns tydligt reglerade datum kring när dessa ska användas, detta för att minimera vägslitage orsakat av dubbdäck. När det gäller sommardäck är det lite svårare, här finns istället ett ansvar som förare att säkerställa ett tryggt körsätt för hela den planerade sträckan.

Man bör inte byta till sommardäck så länge man kan förvänta sig vinterväglag, det vill säga snö eller is på delar av vägbanan, och när detta gäller varierar stort i Sverige beroende på om man kör i de norra eller södra delarna av landet.
Är man osäker bör man inte byta till sommardäck före den 31 mars, vilket är det datum då kravet om vinterdäck vid vinterväglag tar slut.

Mönsterdjup på sommardäck

För mönsterdjup på sommardäck finns ett visst variationsutrymme. Det lagstadgade kravet är ett djup på 1,6 millimeter, men såväl Trafikverket som de flesta däckförsäljare rekommenderar ett djup på 3 millimeter för att garantera fullgod friktion vid fuktig vägbana.

Däremot finns inget krav på att däcken skall vara nya, vilket innebär att så länge däcken håller god kvalitet och har ett tillräckligt mönsterdjup kan de användas hur länge som helst.

Värt att tänka på

Utöver datum och mönsterdjup finns det en rad saker som är bra att ha i åtanke vad gäller byte till och från sommardäck.

 • Det är polisen som bestämmer om det råder vinterväglag på en plats. Vid en kontroll kan man därmed inte hävda att det råder vinter eller sommarväglag och hoppas på att slippa böter. Vad man eventuellt kan göra är att motivera varför man inte hade kunnat förutse detta.
 • En stor del av alla olyckor som sker i trafiken är relaterade till blixthalka och förare som bytt till däck i fel tid.
 • Tänk på att ha de bästa däcken bak på bilen. Byts två däck rekommenderas att dessa monteras bak.

Om företaget Caltech AB

Caltech arbetar med försäljning och utbildning av mätinstrument, kalibratorer och processinstrument och är idag Sveriges och Danmarks största oberoende leverantör inom området. Företaget erbjuder långsiktiga, kvalitativa och kostnadseffektiva lösningar till sina kunder, där affärsidén är att erbjuda ett rikt kompetenscenter inom kalibrering och precisionsinstrument. Caltechs mål är att fungera som en naturlig brygga och kunskapsförmedlare mellan de företag som tillverkar denna typ av instrument och industrin. Det är viktigt att det hela tiden sker en utveckling inom området, så att produkterna inte stagnerar och detta är ett av de mål som Caltech strävar efter genom att arbeta både med leverantörer och industrin.

Olika tjänster och produkter som Caltech erbjuder

Caltech erbjuder försäljning av olika instrument som har med kalibrering och precisionsinstrument att göra, de erbjuder också utbildning för sina kunder inom området. De fokuserar främst på dessa instrument:

 • Mätinstrument
 • Processanalys
 • Kalibrering
 • Tryckfördelning
 • Datainsamling

Caltech har under många år utvecklat en bred kunskap gällande vad industrin efterfrågar, både inom hård- och mjukvara. Idag har företaget mycket starka band med flera av de största leverantörerna inom området. Som kund hos Caltech så är det precis detta som man får ta del av, vilket leder till de bästa och mest kostnadseffektiva lösningarna. Vidare så är kvalitet också ett av nyckelorden hos Caltech, då man värnar om sitt väl fungerande kvalitetssäkringssystem. De är idag certifierade i enlighet med DIN EN ISO 9001:2015

kalibrering och mätning

Utbildning och konsultation

Caltech erbjuder utbildning inom samtliga produkter som de arbetar med, både hård- och mjukvara. Det finns ett brett sortiment med olika kurser och utbildningar som man kan ta del av. Caltech utgår alltid utifrån kundens företag, vilka behov som finns och vart man bäst kommer att ha nytta av kurserna. På så sätt så är all utbildning alltid kundanpassad. Vidare så kan de också komma ut till kunden och ge konsultation gällande ett specifikt ärende eller ta fram en helhetslösning tillsammans med företaget som är anpassat specifikt efter kundens behov.

Viktig med gaslarm på arbetsplatsen

När det gäller säkerhet och skydd för personalen på ett företag, så kommer detta vara något som har sina fasta regler. Dessa regler sätts upp av miljöskyddsstyrelsen, fackförbunden, arbetsgivarorganisationen samt att de måste baseras på gällande lagar. Bland annat så kommer detta betyda att ett företag som hanterar ingredienser eller material i sin produktion, som anses hälsofarliga eller miljöfarliga också måste se till sin omgivning. Något som idag nästan finns på alla företag är någon form av gaslarm. Detta med anledning av att personalen på företaget ska ha det skydd som föreskrivs av arbetsskyddsstyrelsen. Nu kommer det dock finnas platser och industrier där detta är mer eller mindre nödvändigt.

kärnkraftverk där gaslarm behövs

Speciellt viktigt kommer naturligtvis gaslarm att vara på de företag som har en tillverkningsprocess med, eller hanterar, material som kan avge giftiga gaser. Här kan då gaslarmet vara avsett för att enbart skydda personalen, om det inte föreligger någon risk för en större spridning av de giftiga gaserna. Är det så att en stor mängd kan läcka ut vid ett eventuellt haveri, så kommer detta innebära att det måste finnas ett gaslarm som även informerar omgivning och bosatta om eventuell fara. Detta betyder då att anledningen till en installation av gaslarm inom industriell tillverkning, kommer att vara för att skydda samt rädda personalens och de boendes liv eller hälsa.

Så vet ett företag om det kommer att behövas ett gaslarm

Det finns idag inget företag inom industriell tillverkning eller produktion, som kan säga att de inte känner till eller vet om att gaslarm måste finnas på arbetsplatsen. Detta med anledning av att allt finns föreskrivet i regler och lagar från arbetsskyddsstyrelsen samt att det varje år ska finnas kontroller av att alla de skydd och larm samt ventilationen på företagen verkligen fungerar som de ska. Det finns alltså inget försvar som fungerar om ett företag inte har installerat ett gaslarm för att skydda sin personal.

Produktionssytem för effektiva företag

Anledningen till att ett företag kan vara i behov av, eller redan har ett produktionssystem, är att detta bidrar till effektiviteten på företaget. Egentligen finns det kanske inte något producerande företag som inte har ett produktionssystem, då detta är en förutsättning för att olika produkter ska kunna serietillverkas. Detta gäller naturligtvis inte om de produkter som tillverkas av företaget är handgjorda. När det gäller all maskinell och automatisk produktion kommer det dock idag att användas produktionssystem för att göra detta möjligt i den hårda konkurrensen.

Olika produktionssystem på marknaden

I och med att det finns massor av olika företag som skapar och producerar olika produkter så kommer det naturligtvis att finnas olika produktionssystem på marknaden. Här kommer det till exempel finnas de som kan användas för de företag som producerar flytande produkter, medan det också kommer att finnas de som kan hantera tillverkningsprocessen av produkter skapade av fasta material. Efter detta kommer det att finnas produktionssystem som drivs och sköts på olika sätt. Här finns då dessa i manuella former. Detta kan då vara system drivna av el eller pneumatik. En typ av produktionssystem är OEE. Sedan finns det andra mera avancerade system som drivs av datoriserade program. I och med det kommer det alltid finnas ett produktionssystem som passar alla företag, vilket alltid kommer att bidra till en ökad och mera precis produktion.

Dessa företag har nytta av ett produktionssystem

När det handlar om vilka företag som har nytta av ett effektivt och modernt produktionssystem, så kommer detta naturligtvis att bli alla de som producerar något eller tillverkar en produkt. I vissa fall kan även ett produktionssystem användas för skapande av tjänster. Med andra ord kommer i stort sett alla företag att kunna dra nytta av ett produktionssystem, vilket idag också är en nödvändighet för att vara med och tävla med konkurrenterna inom samma verksamhetsområde. Idag används produktionssystem inom tillverkning, produktion samt kontroller.