Renovera avloppsrören med relining

Över tid slits avloppsrör ut. I många äldre fastigheter är det hög tid att göra en reparation av avloppet. Stambyte är dyrt och belastar även miljön. Relining är ofta ett bättre alternativ. Här kommer en närmare titt på metoden och vilka fördelar som finns.

Rörinfodring är ett annat namn för relining och det är precis vad det handlar om. Inuti de gamla rören går det att lägga i nya och fräscha rör. Relining är ingen oprövad metod, utan något som utvecklats och förfinats under många års tid. Numera ses relining som ett beprövat alternativ till ett traditionellt stambyte.

Fördelarna med relining

Att göra ett stambyte blir ett smutsigt, stort och väldigt kostsamt ingrepp. För en normalstor svensk villa kan det till exempel leda till omkring 5 ton avfall. Boende behöver flytta ut och efteråt krävs sanering av bland annat byggdamm. Relining är mer effektivt och även mer störningsfritt. Här är några stora fördelar jämfört med stambyte:

  • Går snabbare – Inget behov av att bryta upp golv, väggar och tätskikt.
  • Kostar mindre – Ju större fastighet, desto större blir skillnaden.
  • Bättre för miljön – Renovering av avloppsrör med relining ger inte samma enorma mängder avfall.

Hur fungerar relining?

För att göra rörinfodring används ett flertal olika metoder. Ofta används ett slags flexibelt foder som förs på plats, likt en strumpa. Strumpmetoden är effektiv för att skapa nya rör inuti de gamla. Livslängden blir lång och det behövs inga skarvar. Ytterligare en metod som används är sprutmetoden. Den klarar att hantera både små och stora avloppsrör. I så fall används en godkänd härdplast. som sprayas i rören. Olika tekniker kan kombineras för att nå bästa möjliga resultat.

Summering – renovera dina avlopp med relining!

Relining är i regel det mest prisvärda sättet att genomföra en avloppsrenovering. Trots att kostnaden är mycket lägre än för ett stambyte, kan de rör som skapas med rörinfodring fortfarande ha likvärdig livslängd. Det är också ett betydligt mindre ingrepp med mindre störningsmoment för de boende och mindre omfattande miljökonsekvenser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *