Dags att byta till sommardäck, eller läge att vänta?

För att säkerställa trafiksäkerheten och bevara våra vägar finns ett krav på säsongsanpassade däck. Men vilka regler är det egentligen som gäller?

När är det dags att byta till sommardäck?

När det gäller vinterdäck finns tydligt reglerade datum kring när dessa ska användas, detta för att minimera vägslitage orsakat av dubbdäck. När det gäller sommardäck är det lite svårare, här finns istället ett ansvar som förare att säkerställa ett tryggt körsätt för hela den planerade sträckan.

Man bör inte byta till sommardäck så länge man kan förvänta sig vinterväglag, det vill säga snö eller is på delar av vägbanan, och när detta gäller varierar stort i Sverige beroende på om man kör i de norra eller södra delarna av landet.
Är man osäker bör man inte byta till sommardäck före den 31 mars, vilket är det datum då kravet om vinterdäck vid vinterväglag tar slut.

Mönsterdjup på sommardäck

För mönsterdjup på sommardäck finns ett visst variationsutrymme. Det lagstadgade kravet är ett djup på 1,6 millimeter, men såväl Trafikverket som de flesta däckförsäljare rekommenderar ett djup på 3 millimeter för att garantera fullgod friktion vid fuktig vägbana.

Däremot finns inget krav på att däcken skall vara nya, vilket innebär att så länge däcken håller god kvalitet och har ett tillräckligt mönsterdjup kan de användas hur länge som helst.

Värt att tänka på

Utöver datum och mönsterdjup finns det en rad saker som är bra att ha i åtanke vad gäller byte till och från sommardäck.

  • Det är polisen som bestämmer om det råder vinterväglag på en plats. Vid en kontroll kan man därmed inte hävda att det råder vinter eller sommarväglag och hoppas på att slippa böter. Vad man eventuellt kan göra är att motivera varför man inte hade kunnat förutse detta.
  • En stor del av alla olyckor som sker i trafiken är relaterade till blixthalka och förare som bytt till däck i fel tid.
  • Tänk på att ha de bästa däcken bak på bilen. Byts två däck rekommenderas att dessa monteras bak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *