Dags att byta fönster?

Det finns flera anledningar som gör att man kan känna att det är dags att byta fönster. Vanligast är att fönsterna på något sätt har gått sönder, men det kan också handla om att vilja byta till mer energisparande fönster, förändra utseendet på huset eller kanske till och med bli mer miljövänlig. Har fönsterna drabbats av röta eller svamp kan även detta vara en anledning till att man behöver byta ut dem.

Det första man bör fundera över är om man ska renovera och laga sina gamla fönster eller om man ska skaffa helt nya. Många människor håller hårt i t.ex. träfönster, eftersom de är otroligt hållbara, tåliga och dessutom mycket vackra att titta på. Träfönster kräver dock en hel del underhåll för att de ska fortsätta att fungera som de ska, medan PVC fönster är näst intill underhållsfria och betydligt billigare att införskaffa.

Efter att man har kommit fram till hur man ska gå tillväga med sin fönsterrenovering behöver man lägga ytterligare en tanke på projektet och det är tanken om man ska utföra jobbet själv eller om man ska ta hjälp av en professionell firma eller hantverkare. Det finns såklart både fördelar och nackdelar med båda alternativen, men utan kunskap eller erfarenhet kan det vara bättre att överväga att ta in hjälp.

Fördelen med att anlita ett företag är naturligtvis att man är säker på att arbetet blir utfört på rätt sätt. Båda parter skriver på ett avtal där t.ex. pris och arbetstid framgår och det brukar även finnas garantier och försäkringar att förlita sig på. Den negativa delen av att ta in professionell hjälp är dock att det kan bli en mycket dyrare historia. Utöver själva materialet behöver du även betala för arbetet i sig och behövs det speciella maskiner som företaget behöver hyra in, så kommer det tillkomma en kostnad även för detta.

Naturligtvis går det bra att byta sina fönster själv om man så önskar. Detsamma gäller för den som bara behöver laga sina fönster. På internet finns det mängder av bra tips och råd och till och med instruktioner för hur du ska gå tillväga. Här får du inte bara veta hur du monterar av och på det nya fönstret, utan får även information om vilka redskap som du kommer att vara i behov av för att arbetet ska bli ordentligt utfört. Kom ihåg att om du ska utföra arbetet själv så är det en viktig regel att djupet på fönsterkarmen alltid ska vara lika stor som tjockleken på väggen där fönstret ska sitta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *